Beletrina

Beletrina, zavod za založniško dejavnost, je bila ustanovljena pred več kot dvema desetletjema pod imenom Študentska založba. Vse od ustanovitve do danes je Beletrina ena najbolj ambicioznih slovenskih založb, ki ponuja vrhunski literarni in humanistični knjižni program ter se ponaša tako z izdajo klasikov kakor s prepoznavanjem najprodornejših sodobnih literarnih glasov.
Pod okriljem založbe nastajata literarna zbirka Beletrina in humanistična zbirka Koda, spremljajo pa ju tudi posebne knjižne izdaje.

Beletrina ni le založba na papirju, marveč intenzivno posega tudi v življenje ter si prizadeva literaturo ohranjati živo, med ljudmi. Za to skrbi pred vsem z dvema festivaloma, festivalom Literature sveta Fabula ter Dnevi poezije in vina. Oba festivala v Slovenijo vsako leto pripeljeta najeminentnejše literarne goste s celega sveta ter privabita več tisoč obiskovalcev. Številne Beletrinine avtorice in avtorji so prevedeni v več tujih jezikov, redno nastopajo na mednarodnih gostovanjih ter se pojavljajo v tujih medijih.

Že več kot desetletje skrbijo za kulturni portal AirBeletrina, ki je danes najbolj bran kulturni medij v Sloveniji. Prav tako si prizadevajo za digitalno dostopnost knjig; s projektom Biblos so v e-knjige pretvorili že več kot 4000 naslovov, številka pa iz tedna v teden raste.
Beletrina je uspešna tudi pri pridobivanju mednarodnih projektov, eden takih je pesniška platforma Versopolis, ki najboljšim mladim pesnicam in pesnikom pomaga do mednarodne uveljavitve, v okviru projekta pa nastaja tudi mednarodni literarni medij v angleškem jeziku.